Razvodni ormari za struju su konstrukcije ili kutije koje se koriste za organiziranje, zaštitu i distribuciju električne energije u različitim okruženjima, od kućanstava do industrijskih postrojenja. Ovi ormari igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnog i učinkovitog protoka električne energije u električnim instalacijama.

Općenito, razvodni ormari obično sadrže sklopke, osigurače, prekidače, releje, mjernu opremu i druge komponente koje su neophodne za kontrolu i zaštitu električnih krugova. Njihova struktura može varirati ovisno o namjeni i potrebama korisnika. Na primjer, u kućanstvima, razvodni ormari obično sadrže osigurače ili prekidače za pojedinačne električne krugove, dok su u industrijskim postrojenjima ti ormari često složeniji i sadrže više komponenti za upravljanje većim količinama električne energije.

Razvodni ormari se često grade u skladu s određenim standardima i propisima kako bi se osigurala sigurnost i zaštita od električnih udara, požara ili preopterećenja. Materijali od kojih se izrađuju, poput čelika ili plastike, također mogu pružiti dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja ili oštećenja.

Ovi ormari su ključni za održavanje pouzdane i sigurne električne infrastrukture te igraju važnu ulogu u distribuciji električne energije na način koji minimizira rizik od kvara ili oštećenja električnih sustava.