Portafon

 

Portafon je elektronički uređaj koji se koristi za komunikaciju između dva dijela zgrade ili objekta, obično između vrata ili ulaznih vrata i unutarnjeg stana, stana, ureda ili druge unutarnje prostorije. Portafoni omogućuju osobama da komuniciraju i identificiraju posjetitelje prije nego što im dopuste ulazak.

  • Vanjska jedinica: Vanjska jedinica portafona montira se kod ulaznih vrata i služi za pozivanje unutarnje jedinice kako bi se omogućila komunikacija s posjetiteljem. Vanjska jedinica često ima tipke za pozivanje i ugrađenu kameru kako bi se omogućila video komunikacija.
  • Unutarnja jedinica: Unutarnja jedinica portafona smještena je unutar stana ili druge unutarnje prostorije. To je uređaj s mikrofonom i zvučnikom koji omogućuje korisnicima da razgovaraju s posjetiteljem i otvaraju vrata ako je potrebno. Moderne unutarnje jedinice često imaju zaslon na dodir za pregled video poziva.
  • Kamera: Većina portafona opremljena je kamerom na vanjskoj jedinici kako bi omogućila video komunikaciju. Ova kamera omogućuje stanarima da vide posjetitelja prije nego što otvore vrata.
  • Zvučnik i mikrofon: Portafon ima ugrađeni zvučnik i mikrofon kako bi se omogućila dvosmjerna audio komunikacija između posjetitelja i stanara.
  • Dodatne funkcionalnosti: Moderne portafonske sustave mogu imati dodatne funkcionalnosti, uključujući snimanje poziva, integraciju s pametnim telefonima, mogućnost vidjeti tko je na vratima putem mobilne aplikacije i još mnogo toga.

Portafoni su posebno korisni za stanare u višekatnicama, zgradama s više stanova ili komercijalnim objektima jer omogućuju siguran i kontroliran pristup posjetiteljima. Također pružaju dodatnu sigurnost jer stanari mogu provjeriti identitet posjetitelja prije nego što im otvore vrata.